• Gratis gepersonaliseerd wenskaartje
  • Na 1 á 2 werkdagen bezorgd (NL)
  • GRATIS verzending vanaf 1KG/ €41 (NL)

    Suggesties

    Leonidas - 08 / Oct / 2024

    Kan chocolade bederven of beschimmelen?

    Kan chocolade bederven of beschimmelen?
    Nieuws

    Chocolade en bonbons zijn heerlijke traktaties, maar ze blijven niet eeuwig even lekker.. Hoewel je de houdbaarheid kunt verlengen door middel van slimme bewaartips, is het belangrijk om te weten hoe je kunt voorkomen dat chocolade bedorven of beschimmeld raakt. Wij leggen je uit hoe je kan herkennen wanneer chocolade zijn beste tijd heeft gehad en hoe je chocolade zo lang mogelijk vers kan houden.

    Kan chocolade beschimmelen? 

    Veel mensen verwarren het witte laagje op chocolade met schimmel, wat kan leiden tot de gedachte dat de chocolade niet meer eetbaar is. Dit witte laagje, ook wel 'bloom' genoemd, is geen schimmel maar een normaal verschijnsel waarbij suiker of vetten naar de oppervlakte verplaatsen. Bloom ontstaat door temperatuurschommelingen of vochtigheid en beïnvloedt de textuur en smaak van de chocolade, maar is meestal onschadelijk.

    Echter, als chocolade te lang wordt bewaard onder ongunstige omstandigheden, kan het wel degelijk schimmelen. Het is daarom belangrijk om chocolade niet te lang op te slaan en om te letten op tekenen van veroudering. Schimmel op chocolade is een teken dat de chocolade niet meer veilig is om te eten en moet worden weggegooid.

    Waarom is mijn chocolade nu wit uitgeslagen?

    De witte uitslag op chocolade, ook bekend als bloom, ontstaat meestal door twee factoren: vochtophoping en temperatuurschommelingen. Wanneer de temperatuur stijgt, smelt de cacaoboter en verplaatst zich naar de oppervlakte, waar het weer stolt als het afkoelt. Vochtigheid kan ook suikerbloom veroorzaken, waarbij suiker uit de chocolade in vocht oplost en als kristallen op de oppervlakte achterblijft bij verdamping. Deze omstandigheden verstoren de normale structuur van de chocolade en geven het een witte uitslag, hoewel de chocolade doorgaans nog veilig is om te eten.

    Moet je chocolade weggooien als het wit is uitgeslagen?

    Chocolade die de houdbaarheidsdatum heeft bereikt hoeft niet meteen weggegooid te worden. De chocolade kan nog prima gegeten worden maar de smaak gaat wel langzaam maar zeker achteruit. Ook chocolade die een witte waas heeft kan in de meeste gevallen nog gewoon gegeten worden. De witte waas geeft wel aan dat de chocolade niet meer helemaal vers is. De smaak kan afwijken en de textuur is wat minder.

    Chocolade goed bewaren kan een positieve invloed hebben op de smaak en de textuur van de chocolade. Chocolade buiten de verpakking bewaren zal in een snel tempo bederven. Het vochtgehalte in de chocolade zal namelijk sneller geabsorbeerd worden waardoor het witte laagje zich op de chocolade gaat vormen. Op de lange termijn kan dit zorgen voor schimmel op de chocolade.

    Hoe lang zijn bonbons en chocolade houdbaar?

    De houdbaarheid van de verschillende soorten chocolade is bij elke smaak anders. De samenstelling van ingrediënten bepaalt de levensduur. Hoe minder toevoegingen er in de chocolade zitten, hoe langer je de chocolade kunt bewaren. Pure chocolade zonder toevoegingen kun je dus langer bewaren dan melkchocolade met toevoegingen zoals pistache en fruit.

    Gemiddeld is chocolade 3 maanden tot 2 jaar goed. Hieronder staat de houdbaarheid van de verschillende soorten chocolade:

    • Pure chocolade: 1,5 tot 2 jaar
    • Melk chocolade: 1 jaar
    • Witte Chocolade: 4 maanden
    • Bonbons: 3 tot 4 maanden

    De houdbaarheid van bonbons is afhankelijk van de gebruikte vulling en de ingrediënten die worden gebruikt voor de vulling. Bonbons blijven minder lang goed dan chocolade door de ingrediënten die in de bonbons zitten. Deze ingrediënten hebben een kortere houdbaarheidsdatum waardoor ze sneller bederven. Een van de gebruikte ingrediënten is bijvoorbeeld room. De houdbaarheid van bonbons ligt meestal tussen 3 en 6 maanden, afhankelijk van de manier waarop ze bewaard worden. Bewaar de bonbons in de koelkast om ze zo lang mogelijk te kunnen bewaren.

    Tips om chocolade te bewaren

    Chocolade heeft een relatief laag vochtgehalte, maar kan nog steeds kristalliseren als het niet goed wordt bewaard. Om te voorkomen dat chocolade kristalliseert, is het belangrijk om het op een droge plek met een constante temperatuur te bewaren. De ideale bewaaromgeving voor chocolade is een koele, droge ruimte met een temperatuur tussen de 14 en 18 graden Celsius. Hier zijn de beste tips om chocolade op de juiste manier te bewaren:

    1. Vermijd de koelkast

      Het bewaren van chocolade in de koelkast verkort de houdbaarheid van de chocolade. Veel mensen maken deze fout omdat ze denken dat ze er goed aan doen om de chocolade in de koelkast te bewaren. De realiteit is dat chocolade niet houdt van vochtige en koude plekken omdat kou en vocht in de chocolade trekken. Dit tast de levensduur van de chocolade aan. Als het echt warm is en je wilt de chocolade in de koelkast leggen omdat het anders smelt, doe dat dan in een luchtdichte verpakking. De structuur en de smaak van de chocolade blijft hierdoor zo goed mogelijk intact.
    2. Houd chocolade weg van sterke geuren

      Chocolade absorbeert gemakkelijk geuren van andere voedingsmiddelen, zoals kaas, vis en vlees. Bewaar chocolade dus niet in de buurt van dergelijke sterk ruikende producten, en vermijd indien mogelijk opslag in de koelkast. Als je chocolade toch in de koelkast moet bewaren, zorg dan voor een luchtdichte verpakking.
    3. Bewaar je chocolade op een koele plek

      Het spreekt misschien al voor zich, maar als je chocolade op een warme plek zoals een oven of een kachel bewaart, dan heb je na een tijdje gesmolten chocolade. Sommige plekken die niet warm lijken, kunnen dat wel zijn. Gesmolten chocolade kan voorkomen worden door de chocolade op een plek te leggen waarvan je zeker weet dat deze niet warm is.
    4. Bewaar je chocolade in de verpakking

      Zoals eerder al benoemd is chocolade buiten de verpakking bewaren erg slecht voor de levensduur. Door de chocolade in de verpakking te bewaren, bescherm je het tegen uitdroging. Chocolade heeft namelijk een hoog vochtgehalte. Wanneer de chocolade in aanraking komt met de lucht, dan absorbeert het vocht. Hierdoor droogt het uit en ontsnapt de smaak. De chocolade kan met een verpakking veel langer bewaard blijven.
    5. Kies een donkere en droge locatie

      Chocolade blijft lang goed op plekken die donker en droog zijn. Hierbij kun je denken aan een keukenkastje of lade, maar het kan natuurlijk op elke donkere en droge plek bewaard worden. De ideale temperatuur waarin de chocolade het langst goed blijft is tussen de 14 en 18 graden celcius.

    Door deze tips te gebruiken blijft je chocolade veel langer goed. Hierdoor kun je veel langer genieten van de verrukkelijke smaak.

    Tips om bonbons te bewaren

    Bonbons hebben een kortere houdbaarheid dan gewone chocolade vanwege de verse ingrediënten die ze bevatten. Goed bewaard kunnen bonbons gemiddeld 3 tot 6 maanden meegaan. De beste manier om bonbons te bewaren is in een donkere en koele omgeving. Bewaar ze bij voorkeur gescheiden van andere droge producten om hun kwaliteit te behouden. Bonbons kunnen ook in de koelkast worden bewaard, maar zorg ervoor dat ze goed verpakt zijn om te voorkomen dat ze andere geuren absorberen. Lees ons blogartikel voor de beste tips om je bonbons zo lang mogelijk vers te houden.

    Bewaar chocolade goed anders gaat het schimmelen

    De overheerlijke chocolade en bonbons waar we zo van houden, kunnen een witte uitslag krijgen door blootstelling aan vocht of temperatuurschommelingen. Hoewel chocolade met een witte uitslag nog eetbaar kan zijn, geeft dit aan dat de chocolade niet optimaal is bewaard. Chocolade en bonbons die niet goed worden bewaard, kunnen uiteindelijk ook gaan schimmelen, en beschimmelde chocolade of bonbons moeten absoluut worden weggegooid. Voor de beste houdbaarheid en smaak, bewaar chocolade en bonbons op een droge, donkere plek.

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Welke chocolade smaken zijn er?
      09 / Oct / 2024

      Leonidas - 08 / Oct / 2024

      Welke chocolade smaken zijn er?

    • Kan chocolade bederven of beschimmelen?
      08 / Oct / 2024

      Leonidas - 08 / Oct / 2024

      Kan chocolade bederven of beschimmelen?

    • Suikerfeest Cadeau
      06 / Aug / 2024

      Leonidas - 08 / Oct / 2024

      Suikerfeest Cadeau

    • Bonbons bewaren als een chocolatier
      12 / Apr / 2024

      Leonidas - 08 / Oct / 2024

      Bonbons bewaren als een chocolatier

    • Het verschil tussen bonbons en pralines
      08 / Feb / 2024

      Leonidas - 08 / Oct / 2024

      Het verschil tussen bonbons en pralines

    • Wat maakt pure chocolade gezond?
      07 / Dec / 2023

      Leonidas - 08 / Oct / 2024

      Wat maakt pure chocolade gezond?

    • Een Origineel Chocolade Relatiegeschenk
      07 / Sep / 2023

      Leonidas - 08 / Oct / 2024

      Een Origineel Chocolade Relatiegeschenk

    • Brievenbus Chocolade Cadeaus
      21 / Jul / 2023

      Leonidas - 08 / Oct / 2024

      Brievenbus Chocolade Cadeaus

    • Hoe maak je zelf bonbons zoals Leonidas
      20 / Jul / 2023

      Leonidas - 08 / Oct / 2024

      Hoe maak je zelf bonbons zoals Leonidas

    • Nieuw hoofdstuk voor Leonidas
      16 / Oct / 2022

      Leonidas - 08 / Oct / 2024

      Nieuw hoofdstuk voor Leonidas

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen