Aukje - 19 / Feb / 2025
Vier de dag van de chocolade met Leonidas
De dag van de chocolade mag in Nederland dan nog niet zo bekend zijn, maar wereldwijd wordt deze heerlijke feestdag volop gevierd. Bovendien is er ook nog een internationale chocoladedag, wat ons dubbele kansen geeft om van onze favoriete delicatesse te genieten. Hoewel dit voor enige verwarring kan zorgen, is het vooral een reden om twee keer zoveel te vieren!

Wat is de dag van de chocolade en wat is de internationale chocolade dag?
Er zijn twee heerlijke feestdagen voor chocolade, waardoor chocoladeliefhebbers dubbel zoveel redenen hebben om te genieten. De dag van de chocolade wordt op 7 juli gevierd, terwijl de internationale chocolade dag op 13 september plaatsvindt. De verschillende datums zijn te verklaren door hun verschillende oorsprong. Toch hebben beide feestdagen hetzelfde doel: het vieren van de heerlijke chocoladereep of bonbon waar we allemaal zo van houden. Twee kansen om zonder schuldgevoel je favoriete chocolade te omarmen, daar kan je toch geen nee tegen zeggen?
De dag van de chocolade
Op de dag van de chocolade vieren we dat de cacaoboon in Europa werd geïntroduceerd. De dag van de chocolade wordt door chocoladeliefhebbers op allerlei manieren gevierd. Denk bijvoorbeeld aan de overheerlijke pralines van Leonidas die kunnen bijdragen aan de feestelijkheden van deze mooie feestdag.
De dag van de chocolade is een feestdag die plaatsvindt op 7 juli. Op deze dag in 1550 nam de Spaanse ontdekkingsreiziger Cortés de cacaoboon mee uit Mexico. Cortés had deze cacaoboon ontvangen van de Azteken die de cacaobonen gebruikten als betaalmiddel en als ‘godendrank’. Nadat Cortés de cacaoboon in Spanje had geïntroduceerd werd het ook in de rest van Europa bekend. In Nederland werd de cacaoboon tussen 1610 en 1640 bekend.
De cacaoboon werd in die tijd nog gemalen tot een poeder waarna er warm water en wat kruiden werden toegevoegd. Wat resulteerde in een bittere drank die medicinale werking zou hebben. Het was niet tot later dat men suiker en andere ingrediënten begon toe te voegen waardoor de chocolade zoals we hem kennen begon te ontstaan.
Internationale chocolade dag
De oorsprong van de Internationale Chocoladedag ligt in de Verenigde Staten. Deze feestdag, die jaarlijks op 13 september wordt gevierd, eert het leven van Milton S. Hershey, die op deze dag in 1857 werd geboren. Als oprichter van Hershey wordt hij gezien als de grondlegger van betaalbare chocolade. Tegenwoordig is Hershey's (The Hershey Company) een van de bekendste chocoladeproducenten in de Verenigde Staten.
Milton Hershey begon zijn carrière als maker van snoep en karamel, maar schakelde al snel over naar chocolade, een product dat in die tijd nog exclusief was. Hershey maakte het mogelijk om chocolade voor iedereen betaalbaar te maken door het grootschalig te produceren. Ter ere van Milton Hershey werd zijn geboortedag uitgeroepen tot Internationale Chocoladedag.
De dag van de chocolade vieren
Op deze chocolade feestdag staat het genieten van chocolade centraal. De feestdag wordt gevierd in landen over de hele wereld zoals Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland. Daarnaast hebben sommige landen ook nog hun eigen nationale chocoladedag:
- Frankrijk: Chocolade wordt hier vaak gevierd tijdens verschillende regionale chocoladefestivals en tijdens Paasvieringen.
- België en Zwitserland: Deze bekende chocoladelanden hebben vaak nationale evenementen en activiteiten die chocolade vieren.
- Mexico: Mexico heeft speciale vieringen rondom de cacaoboon, gezien de historische rol van cacao in de Mexicaanse cultuur.
De internationale chocoladedag vieren
Chocoladeliefhebbers vieren deze dag vaak met speciale proeverijen, het ontdekken van nieuwe chocoladesmaken, of door hun favoriete lekkernijen te delen met vrienden en familie.
Zelf kun je de internationale chocoladedag ook vieren met het assortiment van Leonidas. Het is een van de weinige dagen in het jaar waarop je zonder schuldgevoel kunt genieten van je favoriete chocolade.
Maak zelf je chocolade bonbons zoals Leonidas
De dag van de chocolade is een feestdag waarop je jouw vrienden en familie kan verrassen met heerlijke bonbons. Door jezelf goed voor te bereiden en zelf overheerlijke bonbons te maken kun je deze feestdag onvergetelijk maken. In deze blog legt Leonidas je uit hoe je zelf, gemakkelijk de lekkerste praliné bonbons kan maken. Maak van de dag van de chocolade een bijzondere ervaring en maak zelfgemaakte bonbons die gegarandeerd voor een glimlach zorgen.
Chocolade bij Leonidas bestellen
Bestel je toch liever bonbons online op de dag van de chocolade? Leonidas maakt dit mogelijk! Leonidas is een wereldwijd icoon voor overheerlijke chocolade, zo bezorgd op jouw deurmat. Onze klassieke pralines en chocolade bonbons worden geproduceerd zonder kunstmatige bewaarmiddelen. Hierdoor heb jij de hoogste kwaliteit op de belangrijkste dag van de chocolade.