• Gratis gepersonaliseerd wenskaartje
  • Na 1 á 2 werkdagen bezorgd (NL)
  • GRATIS verzending vanaf 1KG/ €41 (NL)

    Suggesties

    Leonidas - 09 / Oct / 2024

    Welke chocolade smaken zijn er?

    Welke chocolade smaken zijn er?
    Nieuws

    Chocolade komt in veel soorten en smaken. Of je nu van de zachte smaak van melkchocolade houdt, de sterke smaak van pure chocolade, of de zoetheid van witte chocolade, er is altijd wel iets dat bij je past. En chocolade is meer dan alleen deze drie bekende soorten. Tegenwoordig zijn er zoveel smaken beschikbaar, van fruitige tot kruidige combinaties. Bijna elke smaak die je kunt bedenken is wel te vinden. Heb je ooit nagedacht over hoeveel verschillende soorten chocolade er zijn? Bij Leonidas hebben we voor iedereen wat wils, wat je smaak ook is.

    Chocoladelikeur

    Alle chocolade van Leonidas begint met dezelfde basis: chocoladelikeur. Dit is een pure chocoladevorm, gemaakt van fijngemalen cacaobonen. Deze bonen worden tot een gladde, donkerbruine pasta gemalen. Als je deze pasta verhit, verandert het in een vloeibare vorm die later in repen of chips kan worden gevormd. Belangrijk om te weten is dat chocoladelikeur uit 100% cacao bestaat, zonder enige toevoeging. Misschien klinkt 'likeur' alsof er alcohol in zit, maar dat is niet zo; er zit geen alcohol in chocoladelikeur. Om de chocolade te maken zoals we die kennen, moet deze vloeistof gescheiden worden in cacaoboter en cacaopoeder. Dit gebeurt door het onder hoge druk te verwerken.

    Pure Chocolade

    In de Leonidas chocolaterie zijn onze chocolatiers constant bezig met het creëren van de fijnste pure chocolade. Zij gebruiken voornamelijk chocoladelikeur en suiker, waarbij, zoals eerder besproken, de chocoladelikeur essentieel is voor de basis. Pure chocolade bevat minimaal 15% chocoladelikeur, maar vaak zelfs tot 50%, wat zorgt voor een diepe en rijke smaak. Soms voegen we een beetje vanille en sojalecithine toe, een stof die helpt om de ingrediënten mooi te mengen.

    Onze meest pure chocolade bevat geen zuivel, waardoor het ook geschikt is voor veganisten. Dit resulteert in een stevigere structuur en die kenmerkende 'klik' wanneer een reep wordt gebroken.
    Het cacaogehalte bepaalt de intensiteit van de chocoladesmaak; pure chocolade varieert van lichtzoet met tonen van rood fruit tot rijk met een hint van specerijen zoals kaneel. Pure chocolade is ideaal voor recepten die een volle chocoladesmaak vereisen, en blijft, mits goed bewaard, tot wel 20 maanden houdbaar.

    Melk chocolade

    Elke dag zetten de chocolatiers van Leonidas zich in om de allerbeste melkchocolade te maken, een smaak die velen van ons van kinds af aan kennen. Melkchocolade ontstaat door het mengen van chocoladelikeur (cacaobestanddelen en cacaoboter) met suiker en melk. Soms wordt een emulgator zoals sojalecithine toegevoegd om de textuur nog gladder te maken. Voor echte melkchocolade is minimaal 10% chocoladelikeur en 12% melk vereist.

    De onweerstaanbare geur van melkchocolade komt voort uit de perfecte harmonie van gekarameliseerde suiker, vanille, chocolade en zuivel. De smaak is zoet en vol chocolade, die heerlijk smelt op de tong, een sensatie van smaken vrijgevend.

    Melkchocolade is de perfecte keuze voor wie niet houdt van de bitterheid van pure chocolade, maar ook de extreme zoetheid van witte chocolade te veel vindt. Het is deze balans die melkchocolade zo geliefd maakt bij een breed publiek, waardoor het een ideale keuze is voor geschenken of als verwennerij. Bij juiste bewaring kan melkchocolade tot 16 maanden goed blijven.

    Witte chocolade

    Witte chocolade wordt dagelijks met zorg bereid door de chocolatiers van Leonidas. Deze chocoladesoort valt op door zijn crème- of ivoorkleur en heeft een kenmerkend zoete, zachte smaak. De basis van witte chocolade bestaat uit cacaoboter, suiker, melk, en een vleugje vanille, wat zorgt voor een rijk en zoet aroma dat veel liefhebbers aanspreekt.

    Een interessant feit over witte chocolade is dat het geen cacaomassa bevat, die de typische chocoladesmaak en donkerbruine kleur geeft aan andere chocoladesoorten. Hierdoor heeft witte chocolade een lichtere kleur en een zachtere smaak. Om als witte chocolade beschouwd te worden, moet het product minimaal 20% cacaoboter bevatten, 14% melkbestanddelen en maximaal 55% suiker.

    Er is vaak discussie of witte chocolade wel echt als 'chocolade' beschouwd kan worden vanwege het ontbreken van cacaomassa. Echter, omdat het belangrijke ingrediënten van de cacaoboon gebruikt, zoals cacaoboter, blijft witte chocolade een authentiek type chocolade. Witte chocolade is ideaal voor het eten als snack, maar ook geschikt voor culinaire doeleinden zoals in het bakken van cakes en maken van desserts. Als je het goed bewaart, blijft witte chocolade tot ongeveer vier maanden goed.

    Bitterzoete chocolade

    Met de onderzoeken die bitterzoete chocolade relateren aan een hogere levensverwachting, is het niet gek dat bitterzoete tot een van de favoriete chocolade behoort. De gezondheidsvoordelen zijn voornamelijk terug te vinden in pure chocolade met een cacaogehalte van 70% of hoger. Bitterzoete chocolade, met ten minste 66% cacao en minder suiker dan andere chocoladesoorten, biedt een unieke smaak die sterk kan variëren afhankelijk van de herkomst van de cacao. Deze chocolade heeft vaak een diepe, aardse smaak, of kan verrassend fruitig zijn. Onder de juiste omstandigheden kan bitterzoete chocolade tot ongeveer 20 maanden bewaard blijven.

    Van chocolade tot bonbons

    Chocolade omsmelten naar bonbons is een taak waarin Leonidas wel bekwaam is. We laten de chocolade smelten via een van onze technieken die in deze blog verder besproken wordt. De gesmolten chocolade kan in de bonbon worden gegoten en na het uitharden van de chocolade wordt de pralinevulling er in geplaatst. De pralinevulling wisselt per seizoen. De pralinevulling wordt zorgvuldig overgoten met de resterende chocolade. Na het uitharden zijn de bonbons gereed voor verkoop.

    Leonidas staat bekend om hun heerlijke bonbons, gemaakt met chocolade van hoge kwaliteit die niet alleen voortreffelijk is, maar ook duurzaam. In samenwerking met Callebaut zet Leonidas zich in voor het ondersteunen van lokale boeren en het stimuleren van lokale economieën. Deze samenwerking helpt ook bij het herstellen van de natuurlijke omgeving.

    Callebaut draagt bij aan deze missie door een deel van elke verkochte verpakking te investeren in de Cocoa Horizons Foundation. Deze stichting zet zich in voor het bevorderen van productiviteit en gemeenschapsontwikkeling onder cacaoboeren. Hierdoor verzekert Leonidas zich van een chocolade aanbod dat niet alleen van uitmuntende kwaliteit is, maar ook verantwoordelijk geproduceerd wordt met respect voor mens en milieu.

    De smaken chocolade van Leonidas

    Leonidas maakt chocolade die lekker zijn en ook nog eens goed voor de natuur. Daarnaast geven wij de voorkeur aan lokale producten zoals boter en melkroom en bevorderen we korte ketens. Dat maakt Leonidas echt speciaal.
    De chocolade van Leonidas wordt gemaakt zonder palmolie te gebruiken. Zonder palmolie blijft de bonbon puur van smaak en ongerept met onnatuurlijke smaakstoffen.

    Het geheim van Leonidas is dat de bonbons gemaakt worden met liefde. Wij geloven dat dit naast hoogwaardige kwaliteit ingrediënten een belangrijk middel is om de lekkerste bonbons te maken. Bonbons van Leonidas hebben de lekkerste chocolade en de meest heerlijke praline voor de vulling. Vullingen worden met verschillende ingrediënten gemaakt. De grote variatie vullingen geven de bonbons vele soorten en smaken om uit te kiezen. Daardoor zit er bijna altijd voor iedereen een bonbon bij die hij/zij lekker vindt.

    Elke bonbon heeft zijn eigen smaak

    Veel bonbons van Leonidas hebben een unieke samenstelling van chocolade, praline vulling en overige ingrediënten die de componenten tot een geheel maken. De bonbons hebben vaak een vulling gemaakt met een specifiek ingrediënt. Zo heb je bonbons met koffiesmaak, maar pistache bonbons zijn ook van de partij.

    Fruit chocolade

    Leonidas produceert diverse chocoladebonbons met fruitvulling, die bekend staan om hun frisse en zachte smaak. Een opvallend voorbeeld is de Parel Fine Orange, een bonbon die uitblinkt door de zacht-bittere smaken gecombineerd met een rijke sinaasappelvulling. Deze bonbons zijn een perfecte harmonie van fruitigheid en de luxueuze textuur van chocolade.

    Koffie chocolade

    Voor de liefhebbers van koffie biedt Leonidas de Lingot koffie chocolade. Deze bonbons bestaan uit pure chocolade gevuld met een romige koffiecrème. Ze smelten heerlijk weg op je tong en zijn een ware traktatie voor iedereen die van een diepe, rijke koffiesmaak houdt

    Karamel chocolade

    De Louise puur is een ander hoogtepunt in het assortiment van Leonidas. Deze bonbons combineren intense pure chocolade met een zachte, zoete karamelpasta. Elke hap biedt een moment van puur genot, waarbij de luxe praliné smaakvol samensmelt met de rijke chocolade.

    Pistache chocolade

    De bûche marsepein pistache is een unieke creatie die een sprankelende smaakervaring belooft. Deze bonbons bevatten een geurige amandelpasta met pistachesmaak, omhuld door de fijne pure chocolade van Leonidas. Ze zijn niet alleen een feest voor de tong, maar ook een lust voor het oog.

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Welke chocolade smaken zijn er?
      09 / Oct / 2024

      Leonidas - 09 / Oct / 2024

      Welke chocolade smaken zijn er?

    • Kan chocolade bederven of beschimmelen?
      08 / Oct / 2024

      Leonidas - 09 / Oct / 2024

      Kan chocolade bederven of beschimmelen?

    • Suikerfeest Cadeau
      06 / Aug / 2024

      Leonidas - 09 / Oct / 2024

      Suikerfeest Cadeau

    • Bonbons bewaren als een chocolatier
      12 / Apr / 2024

      Leonidas - 09 / Oct / 2024

      Bonbons bewaren als een chocolatier

    • Het verschil tussen bonbons en pralines
      08 / Feb / 2024

      Leonidas - 09 / Oct / 2024

      Het verschil tussen bonbons en pralines

    • Wat maakt pure chocolade gezond?
      07 / Dec / 2023

      Leonidas - 09 / Oct / 2024

      Wat maakt pure chocolade gezond?

    • Een Origineel Chocolade Relatiegeschenk
      07 / Sep / 2023

      Leonidas - 09 / Oct / 2024

      Een Origineel Chocolade Relatiegeschenk

    • Brievenbus Chocolade Cadeaus
      21 / Jul / 2023

      Leonidas - 09 / Oct / 2024

      Brievenbus Chocolade Cadeaus

    • Hoe maak je zelf bonbons zoals Leonidas
      20 / Jul / 2023

      Leonidas - 09 / Oct / 2024

      Hoe maak je zelf bonbons zoals Leonidas

    • Nieuw hoofdstuk voor Leonidas
      16 / Oct / 2022

      Leonidas - 09 / Oct / 2024

      Nieuw hoofdstuk voor Leonidas

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen